Čas na etiketu

I když se doba stále mění a posouvá směrem vpřed, jedna věc se nemění. Ať je doba jakákoli neměli bychom zapomínat na základy slušného chování ve společnosti, protože prostřednictvím právě těchto, pro někoho maličkostí a zbytečností, poznáme, s jakým člověkem máme tu čest a ovlivní, jaký k tomuto člověku zvolíme postoj. Všechny tyto aspekty jsou také velmi důležité při pracovních nebo jinak významných schůzkách. Tak pojďme na to!
Společenský oblek
Nejzákladnější a také první věcí, které si na člověku všimnete je jeho vzhled. Pokud má daný člověk čisté oblečení, je upravený, slušivě oblečený, určitě na nás bude působit příjemnějším dojmem než v ušpiněných riflích s dírami a starém pomačkaném tričku. Další věcí je řeč těla a pokuste se vyhnou také používání vulgarismů.
Prostřená tabule
Měli bychom si dávat pozor na to, abychom se nehrbili ale zároveň nepůsobili strnulým dojmem. Slušností je podání ruky. Tento starý zvyk vznikl, abyste druhé osobě ukázali, že nejste ozbrojení. Ruku by měl vždy podávat společensky významnější a nadřazenější člověk. Většinou se tedy jedná o starší osobu nebo o ženu, která také jako první nabízí muži tykání. Pokud jste muž, tak byste měl jako správný gentleman ženě otevírat dveře, když vstupuje do místnosti. Dávejte si ale pozor! Toto pravidlo platí, když žena vstupuje do známého prostředí, kdy tedy vchází první. Naopak když se jedná o neznámé prostředí, měl by jako první vstupovat muž, aby prozkoumal „zda je vzduch čistý”.
Podání ruky
Častým problémem je situace v restauraci. Důležité je nemluvit s plnou pusou, a hlavně nežvýkat tak, aby druhá osoba viděla, co přesně se zrovna děje ve vašich ústech. Složité jsou také příbory, hlavně když je jich mnohem víc, než jste si kdy na jednom stole dokázali představit. Ve většině případů ne uplatňuje pravidlo, že se začíná od okrajů. Pokud se vyznáte v základních druzích kávy, jedině dobře. Jen pro připomenutí v luxusních restauracích rozhodně nezkoušejte objednat presso, protože tento kávový nápoj neexistuje, jedná se pouze o lidovou zkratku espressa.

0